UkhwaH
*aRnaB-gEbu
*ArNabKiuT
*Bro-Joe
*xedot
*mrbunnywhoops
*LebaiCute
*Arnab-Manja
*newhillz-rarebits
*arnabtemanku
*mykampage
*kebunarnabayman
*Rafa
*arnabspg
*artnabcomeyworldwide
*rocknrollbunnies
*ar-raudahrabbitry
*arnabkus
*ketapangbunnies
*rnabrkusseberangjaya
ORIGINAL PERFUME
Jom Borak

BORAK-BORAK deHan2

Best Sites
mudah.com.my Fantasy wiselonline.com Petfinder Goal.com Goal.com CIMBclick ArsenaL Tranungkite SinarFM Malaysiakini MyMasjid Quran
My Slide Show

Tazkirah
Baca Quran Online
Quran
Free Islamic-Animation
Alfalfa Hay

Dapatkan bekalan Alfalfa Hay. Harga semasa RM 14.00 /kg tidak termasuk kos POS
Rawatan Kurap

Ubat kurap Bexton 50ml - Oral Solution. Harga semasa RM 30.00 termasuk POS.
TAZKIRAH : 7 Perkara ganjil
Thursday, October 20, 2005
Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual.Pada suatu hari,pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s.w.t.Dia berkata,"Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan,aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut.Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."

Yang pertama,aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat.Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam,aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat.Mengapa terjadi begitu,wahai tuan guru?" tanya pemuda itu.Wahai anak muda,mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s.w.t. sewaktu hidupnya.Lantaran Allah s.w.t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat,bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain,"jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi,"Golongan yang kedua,aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad.Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi ****. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?"

Jawab ahli ibadah tersebut,"Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya.Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab.Jika sempurna solat,maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain," Pemuda itu menyambung lagi,"Wahai tuan guru,golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja.Pabila aku menggali kuburnya pada waktu malam,ku lihat perutnya terlalu gelembung,keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu."
"Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram,wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.

Golongan keempat,ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya.Mengapa terjadi begitu,wahai tuan guru?"Jawab ahli ibadah itu,"Wahai pemuda,itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s.w.t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."

Ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang,hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu.Anak muda,mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim.Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari.Bukankah Rasulullah s.a.w. pernah bersabda,bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda,"jelas ahli ibadah tersebut.

Wahai guru,golongan yang keenam yang aku lihat,sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu,ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya,"
Wahai pemuda,itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

Wahai guru,golongan yang terakhir yang aku lihat,mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya.Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi.

Jawab ahli ibadah tersebut,"Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu.Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka.Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s.w.t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."

Ingatlah,sesungguhnya daripada Allah s.w.t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali.Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarrah...
posted by d.e.H.a.n.2. @ 9:47 PM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: d.e.H.a.n.2.
Home: Pendang,Kedah
About Me: Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan arnab,boleh hubungi saya 013-339 2028 / 012-597 2747. Lokasi di Pendang.
See my complete profile



* YM ID = dehan2baik *


Persatuan Penternak² Arnab Malaysia / Malaysia Rabbit Breeders Association
'Create
Pengikut
ARBA

    MEMBER NO : ABDUKH00 RABBITRY NO : D407
GUNNERS
Previous Post
Archives
LaYan jE Laa..

Powered by



anda pelawat yang ke
Free Web Counter

Free advertising


BLOGGER

eXTReMe Tracker
Advertisement
Rise of Islam
FOM Ads
© 2006 .d.e.H.a.n.2. .Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures