UkhwaH
*aRnaB-gEbu
*ArNabKiuT
*Bro-Joe
*xedot
*mrbunnywhoops
*LebaiCute
*Arnab-Manja
*newhillz-rarebits
*arnabtemanku
*mykampage
*kebunarnabayman
*Rafa
*arnabspg
*artnabcomeyworldwide
*rocknrollbunnies
*ar-raudahrabbitry
*arnabkus
*ketapangbunnies
*rnabrkusseberangjaya
ORIGINAL PERFUME
Jom Borak

BORAK-BORAK deHan2

Best Sites
mudah.com.my Fantasy wiselonline.com Petfinder Goal.com Goal.com CIMBclick ArsenaL Tranungkite SinarFM Malaysiakini MyMasjid Quran
My Slide Show

Tazkirah
Baca Quran Online
Quran
Free Islamic-Animation
Alfalfa Hay

Dapatkan bekalan Alfalfa Hay. Harga semasa RM 14.00 /kg tidak termasuk kos POS
Rawatan Kurap

Ubat kurap Bexton 50ml - Oral Solution. Harga semasa RM 30.00 termasuk POS.
Jerebu Mendekatkan Manusia Kepada Allah
Monday, August 15, 2005

Oleh ROSLAN SMS roslan_s@yahoo.com
Suasana jerebu terus melanda sebahagian besar Selangor dan Kuala Lumpur.Setakat jam 11 pagi(SABTU)tadi laman web Jabatan Alamsekitar(update terlalu lembab dalam laman ini)mecatatkan indek pencemaran udara ataupun API bagi Shah Alam pada 412(berbahaya) Kuala Lumpur 365 (berbahaya) dan Pelabuhan Kelang 314 (berbahaya).
Dari pandangan fizikal nampaknya kawasan di sekitar Subang jaya dan Shah Alam semakin buruk petang ini berbanding dengan sbelah pagi dan tengahari tadi.Jelas suasana jerebu ini banyak melembabkan aktiviti harian.Sekolah-sekolah terpaksa ditutup manakala aktiviti luar termasuk bagi mereka yang berniaga dan menjaja banyak yang terjejas. Rata-rata jerebu ini membawa nestapa kepada rakyat yang terlibat.
Walaubagaimanapun jerebu turut menganggu beberapa aktiviti hiburan yang dicadang dianjurkan oleh beberapa pihak tertentu.Contohnya menurut MALAY MAIL hari ini, acara Explorace 2005 anjuran Media Hiburan-TV3 yang dijadualkan pada 13 Ogos di 1 Utama terpaksa dibatalkan.Begitu juga Bazaar Bersamamu anjuran TV3 yang sepatutnya diadakan di KL Sentral Ahad ini turut dibatalkan.Kesemua acara-acara ini dijadual diselang-seli dengan acara hiburan dengan penyertaan para artis dan penghibur.Senario seumpama ini mengingatkan kita dengan dengan keadaan sejurus selepas bencana Tsunami menjelang perayaan tahun baru yang lalu.Habis semua acara sambutan dan hiburan dibatalkan.Manusia bergegas-gegas dan berbondong-bondong ke masjid dan surau.
Barangkali manusia ini hanya boleh diajar melalui bencana alam. Hanya apabila berlaku bencana seumpama ini barulah masjid dan surau dipenuhi (walaupun taklah banyak berbeza angkara jerebu ini). Dan para pemimpin negara pun kedengaran menyuarakan agar diadakan majlis solat hajat dan seumpamanya. Sebagaimana dilaporkan oleh Reuters:As the call to prayers echoed from mosques around the mainly Muslim country, the premier called for Muslims, Christians, Buddhists and Hindus to seek divine intervention to wash the skies of a week-long haze that has threatened public health.
Sejurus kedengaran laungan azan dari corong masjid-masjid dalam negara umat Islam ini,Perdana Menterinya menyeru penganut Islam,Kristian,Buddha dan Hindu agar memohon menurut kepercayaan masing-masing agar suasana kelam yang menganggu kesihatam rakyat ini kembali pulih.

Tak tahulah apa akan terjadi kalau API beransur baik,pakat lupa kembalilah agaknya, wallahualam.

SILA KUNJUNGI BLOG ROSLAN SMS
http://n32.blogspot.com/
posted by d.e.H.a.n.2. @ 5:57 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: d.e.H.a.n.2.
Home: Pendang,Kedah
About Me: Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan arnab,boleh hubungi saya 013-339 2028 / 012-597 2747. Lokasi di Pendang.
See my complete profile* YM ID = dehan2baik *


Persatuan Penternak² Arnab Malaysia / Malaysia Rabbit Breeders Association
'Create
Pengikut
ARBA

    MEMBER NO : ABDUKH00 RABBITRY NO : D407
GUNNERS
Previous Post
Archives
LaYan jE Laa..

Powered byanda pelawat yang ke
Free Web Counter

Free advertising


BLOGGER

eXTReMe Tracker
Advertisement
Rise of Islam
FOM Ads
© 2006 .d.e.H.a.n.2. .Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures